IKLAN

Cara Buat Sambal Ikan Bilis Kering Tahan Lama

Kalau simpan terlalu lama dalam peti sambal kicap akan memekat. Sekali masak boleh makan beberapa hari atau minggu.


Sambal Ikan Bilis Rangup Tahan Lama Memasak Resep Makanan Makanan

Goreng kacang tanah sehingga masak menggunakan api sederhana.

. Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Hidang dalam bekas berasingan. 5 Resepi Sambal Ikan Bilis Kering.

Jika sambal ikan bilis ini dimasak dengan baik ia boleh di frozen kan dan dapat bertahan berbulan-bulan. Kemudian goreng ikan bilis sehingga garing dan toskan. Tos Sangai Selepas Basuh.

Jom kita ikuti petua yang dikongsikan oleh Che Nom ni. Di mana ikan bilis dan bahan-bahannya digoreng hingga rangup kemudian dihancurkan. Bila tiba rasa malas nak masak ada sambal kering ikan bilis ni kan sedap.

Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Berikut adalah tips dan petua yang boleh anda cuba untuk menggoreng ikan bilis yang rangup garing dan crispy. Hidangan ni sedap dimakan macan tu saja dengan nasi panas nak makan dengan roti pun bolehAnak-anak memang sangat suka sebab kerangupannya dan sambal pun pedas-pedas.

Ini kerana ia adalah salah satu cara menikmatinya ketika bercuti atau di luar negara terutamanya ketika menunaikan haji. 7 Petua Nak Dapatkan Ikan Bilis Goreng Yang Rangup Tahan Lama Tak Liat. Diharap dengan rahsia ini anda dapat masak sambal ikan bilis dengan enak dan dapat tahan lama.

Bukan apa jika tak tau caranya kacau semasa sambal cilinya masih panas ia membuatkan kacang pedas ini mudah lemau dan tak tahan lama. Semoga tips ini bermanfaat untuk anda diluar sana. Kalau ikut cara arwah Bonda Mertua di SINI semua bahan termasuk ikan bilis dimasukkan kesemua sekali di dalam kuali dan biarkan masak dengan api perlahan lahanMaknanya ikan bilis tidak digoreng.

Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Bagusnya sambal jenis ini tahan lama letak di luar boleh tahan sampai sebulan. Lebih-lebih lagi jika ikan bilisnya banyak.

Tetapi ia juga boleh dimakan bersama-sama ubi rebus nasi himpit roti keping dan lain-lain makanan yang sesuai. Adalah penting memastikan sambal ini cukup masak bagi mengelakkan sakit perut. PROSES IKAN BILIS KERING Proses menyediakan ikan bilis kering ini tidak terlalu rumit kerana hanya terdapat 3 cara sahaja iaitu rebus jemur dan asingkan.

Boleh tambah kacang atau tempe. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama adalah dengan memasukkan ke dalam bekas yang bertutup. Jika disimpan dalam bekas kedap udara ia boleh dibawa jenjalan jauh untuk masa yang lama.

Cara nak membuatnya amat mudah. MEREBUS Ikan hendaklah direbus dahulu dalam lingkungkan masa selama 1jam. Sebelum mula membuat sambal sediakan bekas kedap udara yang sesuai untuk menyimpan sambal dan kelengkapan dapur yang akan digunakan untuk proses pembuatan sambal iaitu seperti blender lesung batu food processor dan pisau dapur dalam keadaan bersih kerana sisa makanan atau kotoran boleh menjadi tempat kuman membiak dan mengakibatkan.

Cara buat sambal ikan bilis kering yang rangup. Ini adalah cara orang kita menikmati sambal ikan bilis Ia dibuat kering-kering supaya tahan lama. Sambal bilis ini kena ada di rumah.

Senang bila tak rajin nak masak boleh makan ikan bilis ini dengan nasi. Rupanya ramai yang menyediakan lauk ini yang buka sahaja boleh membangkitkan selera tapi memudahkan urusan menyediakan hidangan kerana ianya tahan lama. Rupanya rahsia buat kacang pedas ikan bilis kekal rangup tak lemau dan tahan lama ialah kacau masa sambal cilinya dah sejuk.

Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai 2. Barulah dimasukkan 4 senduk cili kisar.

Boleh dibuat banyak banyak dan simpan dalam bekas. Berkenaan dengan ikan bilis pula ada pelbagai versi. Kedua-dua sambal kering ini tahan lama boleh.

Bila masuk bulan puasa biasanya kami beli serunding daging dan masak sambal bilis kering untuk buat stok untuk makan sahur. Kerana proses memasaknya dengan menggaringkan seluruh bahan dan dihancurkan kering membuat makanan ini tahan lama. Cara-cara membuat resepi sambal ikan bilis tumis ini.

Kalau kat tempat lain saya tak pasti apa namanya. Dan yang lebih menarik lagi sambal ni boleh disimpan dalam tempoh yang agak lama. Resepi seterusnya ia merupakan satu lagi resepi menggunakan ikan bilis yang paling klasik.

Kira ini versi express lah. Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Cara yang biasa yang saya mengikut cara sepupu saya cikgu Wan Faizah di SINI ialah memasukkan ikan bilis.

Jadi boleh tambah air masak. Tumis bahan yang telah dikisar sampai naik minyak menggunakan minyak goreng ikan bilis tadi Guna api kecik sahajaBila bahan tumis terbit minyak masukkan daun pandan dan asam gelugor. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris.

Biasanya kalau nak buat sambal macam ni mak -mak. Sambal ini memang kena buat banyak sebab walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja ratah. Masakan ni biasanya mama selalu masak untuk saya dan adik-adik.

Tips Buat Sambal Tumis Supaya Tahan Lama Bagi mereka yang menyukai makanan pedas sambal tumis ini pasti menjadi kegemaran untuk dimakan bersama lauk yang lain. Sambal ini memang kena buat banyak sebab walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja ratah. Kalau jawa di Selangor cara masak pun lain berbanding masyarakat jawa Johor.

Mereka memberitahu masakan yang sama iaitu sambal ikan bilis kering. Untuk menjadikan sambal tumis tu sedap dan tahan lama korang cuma perlu gunakan beberapa bahan dan cara memasak yang betul je. Bila tiba rasa malas nak masak ada sambal kering ikan bilis ni kan sedap.

Walaupun proses ini tidak terlalu rumit tetapi ia memakan masa yang agak lama sebelum ianya siap sepenuhnya. Sambal Ikan Bilis Kering ni bukan sahaja boleh dimakan dengan nasi sahaja. Lagi sedap bila dicampurkan dengan kentang dan juga kacang.

Selalu juga orang keliru sama ada nak basuh dulu ikan bilis atau tak. Sambal ini memang ada dijual tapi kalau buat sendiri lagi best boleh adjust rasanya ikut selera kita. Kalau sambal ikan bilis basah sedap dimakan dengan nasi lemak sambal ikan bilis kering pula sedap dibuat lauk tambahan apabila kurang selera makan.

Tapi yang pasti setiap negeri lain cara masak. Resepi Sambal Tempe dan Ikan Bilis Rangup cara nak sediakannya pun cepat dan mudah sebab kita tak perlu masak lama sangat macam sambal garing yang lain. Iaitu resepi ikan bilis masak pedas.

Resepi Cara Orang Jawa Johor Buat Sambal Bilis Hijau.


Pin On Asian Cooking


Sambal Ikan Bilis Rangup Tahan Lama Resepi Bonda Minyak Masakan Makanan Resep Ikan


Sambal Ikan Bilis Garing Kering Crispy Anchovies Sambal Tahan Lama Youtube

0 Response to "Cara Buat Sambal Ikan Bilis Kering Tahan Lama"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel